Home » wilde dieren » olifant

 1. beschrijving

2. voeding

3. paring en draagtijd

 

de olifanten leven in het zuidelijk deel van Afrika in beschermende gebieden,in Azie komen ze nog in het wild voor.

je hebt 2 soorten olifant de de Aziatische en de Afrikaanse olifant ,de Afrikaanse is wat groter ze hebben een slurf  van wel 3,5 meter lang en weegt zo'n 150 kilo.

ze zijn 3 meter hoog 6 meter de lengte gewicht is 5 tot 6 ton,de Afrikaanse wegen meer en zijn iets groter.

de olifanten leven in een kudde ,de vrouwtjes zijn de leider

ze besteden de meeste tijd aan eten,vruchten,schors planten,bladeren wortels ,ze kunnen wel tot 200 kg eten.

eten nemen doen ze met de slurf en dan zo naar hun mond

de olifant drinkt zo'n 170 liter per dag en in hun slurf kan 10 liter water zitten

de slagtanden kunnen wel tot 2 meter lang worden,ze communiceren met elkaar door diep gegrom dat voor de mensen niet hoorbaar is.

wanneer er gevaar dreigt flapperen ze met hun oren en steken ze hun slurf ophoog als alarmsignaal. 

olifanten hebben een schedel van wel 50 tot 60 kilo,en een hart 20 tot 30 kilo.

de olifant is na 20 a 25 jaar pas volwassen;

olifanten hebben klein slechtziende ogen,en moeten het doen met geur en gehoor,de huid die grof  is wel tot 3 cm dik,dikwijls nemen ze modder baden,voor hun huid te beschermen,ze nemen water in de slurf en gieten het over hun lichaam,zo beschermen ze de huid tegen ernstige schade.

de paring is meestal tijdens het regenseizoen.

de draagtijd van de moeder is ongeveer 20 maanden,en meestal kan de moeder terug zwanger zijn als haar 1 ste kindje geen melk meer drinkt,dus ze kan eens per 5 jaar drachtig zijn.

 

de Aziatische olifant                                                                                              de Afrikaanse olifant