Home » vogels » albatros

*uiterlijk/info/leefomgeving/voortplanting/leeftijd/voortplanting/

Waar te vinden: De reuzenalbatros vind je in uitgestrekte gebieden boven de Zuidelijke Oceaan. Hij komt enkel aan land om te broeden. Dit doen ze op South Georgia, Prince Edward Island, Marion Island, Crozet Island, Kerguélen, Heard Island, McDonald Island en Macquarie Island.

Leeftijd: 80 tot 85 jaar

Spanwijdte: 254-350 cm (geen enkele andere vogel heeft een grotere vleugelspanwijdte)

Lengte: 107-130 cm

Gewicht: 6,35 tot 11,3 kg

 De koningsalbatros is volledig wit, behalve de bovenkant van de vleugels, die zwart zijn.

De albatros: Een bijzondere vogelsoort met enorme afmetingen

De dieren zijn vaker op het water te vinden dan op het land. De vogels bevinden zich in het noordelijke gedeelte van de Grote Oceaan. Tevens komen komen ze in de Zuidelijke Oceaan voor. Hier dobberen zij met hun waterdichte veren op het water. In sommige gebieden is het echter te gevaarlijk. Witte haaien hebben namelijk de gewoonte om op zeevogels te jagen die zich aan het wateroppervlak bevinden. De vogels komen alleen op het land om te nestelen.

het voedsel/vis,schaaldieren,zoals garnalen,krabben,kreeften,inktvis

Hiernaast gedraagt deze vogel zich regelmatig als aaseter. Wanneer er een soortgenoot of ander diersoort is omgekomen eet hij het achtergebleven vlees op. Ondanks dat zij een zeer uiteenlopend dieet heeft, heeft elke albatrossoort zijn eigen voedselvoorkeur. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de leefomgeving en de beschikbaarheid van een bepaald soort voedsel. In sommige gevallen moeten albatrossen duiken om hun prooi te vangen.

Albatrossen broeden maar een keer om de twee jaar. Ze nestelen zich zelden ver van zee, omdat die ze van voedsel moet voorzien. Het broeden duurt ongeveer 74 dagen en zowel het mannetje als het vrouwtje broeden het ei uit. Ze lossen elkaar om de week af. De jongen blijven negen maanden in het nest. Ha ongeveer 34 dagen gaat het jong proberen zelf te vliegen. Albatrossen worden langzaam volwassen, omdat ze maar weinig natuurlijke vijanden hebben. Ze planten zich pas voort als ze minimaal vijf jaar oud zijn. Albatrossen blijven hun hele leven bij één partner. Ieder jaar komen ze samen terug naar het zelfde nest om te broeden. Ze kunnen behoorlijk brutaal zijn en ze bouwen bijvoorbeeld nesten op publieke grasvelden. Reuze albatrossen leggen de zwaarste eieren van alle zeevogels. Een ei kan wel 588 gr wegen.

soorten:

 
Albatrossen binnen het geslacht Diomedea,  NB: Diomedea gibsoni wordt meestal als ondersoort van de Nieuw-Zeelandse albatros beschouwd.