Home » huisdieren » eekhoorns » Japanse eekhoorn

Klik hier om een tekst te typen.

*info/uiterlijk/voeding/voortplanting/verblijfplaats

 

De Japanse eekhoorn is nauw verwant aan onze rode eekhoorn en lijkt hier ook erg op. De grootte is ongeveer gelijk aan die van onze rode eekhoorn. De vachtkleur is op de rug overwegend bruin, gemêleerd met rood. Rond de poten en de ogen neigt de vacht meer naar rood en er is een crèmekleurige oogring zichtbaar. De buik is wit. De pluimstaart heeft ongeveer dezelfde kleur als de rugvacht, maar heeft ook nog crèmekleurige haarpunten. In de winter is de vacht grijzer.  Er komen ook bonte varianten voor met delen wit in de vacht. De oren hebben vaak pluimpjes. Beide seksen zijn gelijk.

Afmetingen:
kopromp: 16-22 cm
staart: 13-17 cm
gewicht: 197-282 gram

De Japanse eekhoorn is overwegend overdag actief. Hij gaat niet in winterslaap en is dus het hele jaar door zichtbaar, zoekend naar voedsel op de grond of in de boomtoppen. Hij eet voornamelijk plantaardig voedsel, zoals zaden, knoppen, bloemen en vruchten, voornamelijk van bomen. Incidenteel worden ook insecten en paddenstoelen gegeten. Houdbare zaden worden verstopt als wintervoorraad.

volwassen dieren leven meestal alleen, incidenteel (in de winter bijvoorbeeld) delen meerdere dieren een nest. Ze maken een bolvormig nest van takken, bladeren en gras, of ze gebruiken een boomholte of hol. Mannetjes hebben een leefgebied van 4-30 ha, vrouwtjes van 4 tot 17 ha. Overlap van territoria komt voor, met name in gebieden waar het leefgebied versnipperd is.

De voortplanting lijkt erg op die van onze inheemse rode eekhoorn.
Vrouwtjes zijn maar kort vruchtbaar (een dag ongeveer) en worden dan door meerdere mannetjes achterna gezeten. Het paarseizoen heeft twee pieken, februari/maart en mei/juni (in het gebied van oorsprong), maar meestal komt er maar een nest per jaar. Na een draagtijd van 39/40 dagen worden twee tot zes jongen geboren.
Over hoe lang de jongen in het nest blijven is weinig bekend, maar dit zal weinig afwijken van onze inheemse rode eekhoorn (een week of zeven). Na een paar weken worden de jongen gespeend en kort daarna gaan ze op zoek naar een eigen territorium.
Over de levensverwachting van de Japanse eekhoorn is weinig bekend. Naar verwachting komt ook dit ongeveer overeen met de levensverwachting van de Europese rode eekhoorn,  12 jaar in het wild en 14,5 jaar in gevangenschap.